Turkse keuken

Turkije’s nationale gerechten zijn door de Ottomaanse cultuur van de Balkan en van het Midden- Oosten beïnvloed. De keuken varieert van streek tot streek en is afhankelijk van de regio’s.

Soep is een onmisbaar onderdeel in de Turkse keuken, linzensoep, yoghurtsoep en tartaansoep zijn de populairste.
De belangrijkste ingrediënten van de soep zijn vlees, groenten en peulvruchten. Bouillon, meel en yoghurt worden ook gebruikt om soep te maken.

Soepen

  • Tavuk (kippensoep)
  • Balık (vissoep)
  • İşkembe (penssoep)
  • Şehriye (noedelsoep)
  • Tarhana (granensoep)
  • Mercimek (rode of groene linzensoep)
  • Lahana (koolsoep)

Turks brood is plat en wordt gebakken op een hoge temperatuur. Het heeft het model en formaat van een pizza.

Gözleme is een Turkse pannenkoek en wordt met de hand gerold en gebakken op een metalen plaat. De pannenkoek wordt belegd met gehakt, kaas of spinazie. Na het dichtvouwen van het deeg wordt het geheel afgebakken.

Lahmacun: deze Turkse variant van de bekende pizza kan ook als opgerolde wrap gepresenteerd worden. Het gerecht kan een pittige smaak hebben door het pittig gekruide gehakt dat vermengd is met ui, verse tomaten, peterselie en pittige pepers.

De Turkse keuken is vooral bekend om de brede selectie van voorgerechten en starters. In de Turkse keuken worden deze voorgerechten ”meze ” genoemd. Er bestaan eindeloze variaties om uit te kiezen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Feta kaas
  • Gegrilde auberginesalade
  • Yoghurt met knoflook en olijfolie
  • İngelegde sardine-salade
  • Fava bonenpuree
  • Gegrilde calamares
  • Warme humus met pastirma
  • Gevulde wijnbladeren
  • Gerookte zeebaarsfilet

Vleesgerechten

Het bekendste vleesgerecht is kebap. Döner kebap is de meest populaire.
Andere vleesgerechten zijn:
Et sote: gebraden vleesgerecht
Kuzu kapama: ovenschotel van lam met diverse groenten en rijst.
Pirzola: schaap- of lamskoteletjes. De koteletjes worden gekruid met rozemarijn, knoflook, peterselie en munt en gebakken in de olie.

Nagerechten

De Turkse keuken heeft ongelooflijk veel nagerechten.

Baklava: Wordt gemaakt van dunne deegplakjes met ertussen soorten noten zoals pistache nootjes of walnoten.
Er wordt suikersiroop overheen gegoten.De mate van zoetheid hangt dus af hoeveel suiker er in de siroop zit.

Muhallebe: Het is een soort pudding en wordt gemaakt van melk.

Tavuk göğsü: Als je het letterlijk vertaald betekent het ”kippenborst”.Niet gek omdat er echt kippenborst in zit.
Het is zoet en smaakt niet naar kip.

Güllaç: Een heerlijk en licht nagerecht dat rozenwater en melk bavet.Wordt vaak versierd met granaatappelpitten.

Profiterol: İs een soort slagroomsoesjes met lekkere chokolade saus eroverheen.